Highly Sensitive Person

Wat is HSP?

HSP; Highly Sensitive Person

Je hoort het de laatste jaren steeds meer, hoog sensitiviteit. Een Amerikaanse psychologe Dr. Elaine N. Aron heeft deze term geïntroduceerd. Zij geeft aan dat HSP sterk aangeboren en genetisch bepaald is. Daarnaast wordt dit gezien als een waardevolle eigenschap. Als je je hier bewust van wordt en hiermee om leert gaan, kan je ze toepassen in het dagelijks routine.

HSP is een eigenschap dat zich kenmerkt in een grote gevoeligheid voor stimuli (prikkel), zowel intern als extern, negatief en positief. De verwerking hiervan is intenser en het proces kost meer energie. Deze verwerking kan leiden tot een intense reactie op het gebied van emotie en/of stress. Dit kan weer leiden tot diverse lichamelijke klachten. Denk aan:

Hoofdpijnen, je hoofd zit letterlijk te vol met gedachtes.
Buikpijnen, maag en/of darmklachten, je emoties / stress kan geregeld zorgen voor buikpijn
Huidproblemen, Het gaat letterlijk op je huid zitten.
Eindeloze vermoeidheid, alle indrukken / prikkels kosten veel energie wat je extra vermoeid maakt.

Uit onderzoek blijkt dat het gen 5-HTTL-PR van invloed is op de omgevingsgevoeligheid. Dit gen speelt een rol in het vervoer van serotonine (neurotransmitter) een stof die het mogelijk maakt dat neuronen met elkaar communiceren.

Serotonine heeft invloed op: geheugen, zelfvertrouwen, slaap, emoties, seksuele activiteit, eetlust, cognitie en sociaal gedrag. Een te laag niveau van serotonine kan als gevolg hebben dat prikkels minder goed verwerkt kunnen worden.

Het gen 5-HTTLPR heeft verschillende varianten S-allel de korte variant, L-allel de lange variant (zorgt voor ongeveer twee keer betere heropname van serotonine).

Ieder mens heeft twee van deze genen, je kan S/S - S/L - of een L/L variant hebben. De serotonine wordt bij de lange variant (L/L) beter gerecycled en de concentratie beter gereguleerd. Dit heeft positieve invloed op je geheugen, slaap, emoties etc.

Heb je de S/S variant dan wordt de serotonine in je brein minder goed heropgenomen. Dit kan effect hebben op je emoties, slaap, eetlust, stress, etc. Deze variant komt vaker voor bij HSP'ers.
(Bron: Het hoogsensitieve brein, Esther Bergsma)

Herken jij jezelf in deze stellingen?

Je bent gevoelig voor prikkels van buitenaf
Je voelt je niet altijd op je gemak waar veel mensen aanwezig zijn
Je hebt meer tijd nodig om indrukken te kunnen verwerken, dit kost je namelijk veel energie
Je voelt stemmingen van andere mensen in de omgeving erg goed aan
Je hebt moeite om grenzen aan te geven
Je kan je goed inleven in andere en neemt emoties van andere mensen snel over
Je bent snel uitgeput als de omgeving veel energie van jou vraagt
Je voelt je prettiger in een rustige en stabiele omgeving
Je hebt een rijke en complexe innerlijke belevingswereld, je bent veel aan het fantaseren
Je hebt moeite met veranderingen
Je kan snel geëmotioneerd raken door muziek of natuur

In de praktijk

Vind je het fijn om je verhaal te doen bij mij in de praktijk dan ben je van harte welkom om langs te komen in Oud Rijswijk.

Koffie momentje

Vindt je het prettig om in een openbare ruimte af te spreken, bij een barista of restaurant. Dan spreken we daar af onder het genot van een heerlijk vers kopje koffie
of thee op mijn kosten.

Boswandeling

Een wandeling in de natuur met een
aantal handvatten om mee aan de slag te kunnen. Werken aan HSP met een stukje ontspanning tijdens een wandeling in de buitenlucht.


Een coach gesprek zal +/- 1 uur duren. In overleg kunnen een we plek afspreken waar jij je prettig voelt om het gesprek te houden.

Tarief per consult is vanaf: 65 euro.

Wil jij meer weten wat je van het gesprek kan verwachten en wat de mogelijkheden van de locaties zijn? Stel gerust je vragen via het contactformulier of telefonisch. Ik beantwoord ze graag.